pondělí 1. února 2016

Motivační filmy pro spisovatele (2)

Pro velký úspěch jsem se rozhodl napsat druhý díl, ve kterém Vám doporučím dalších pár filmů se spisovatelskou tématikou, aby si Vaše tvůrčí hlavičky odpočinuly a načerpaly novou chuť ke psaní, kterým děláte radost nám čtenářům a ostatním blogerům.

Zmíním tu opět to, co v prvním článku. Každý z nás se občas dostane do fáze, ve které nedokáže dopsat jediný článek. Takovéto období tvůrčího bloku nutně neznamená konec spisovatelské kariéry. Musíme se jen umět vypořádat s naší hlavou, abychom ji alespoň uměle dodali potřebu psát cokoli a o čemkoli.

A tu chuť a motivaci si můžeme dodat motivačními články, knihami, procházením se či jenom večerním koukáním na hvězdy a popíjením čaje při relaxační hudbě, kdy přemýšlíme nad vším možným. To je právě to důležité. Musíme hodně přemýšlet nad vším, co nám proletí hlavou nebo nad tím, co kdy kdo řekl, a následně to zkusit napsat mnohem lépe a hlouběji. Je to veliká pomoc, jak si učarovat motivaci ke psaní, ale tou nejodpočinkovější a nejpohodlnější je samozřejmě koukání na nějaká motivační videa a hlavně filmy s příjemným příběhem. A právě filmům se zde budu opět věnovat.

Velký Gatsby

Řekl jsem si, že bych možná mohl začít jedním z mých nejvíce oblíbených filmů, kterému samozřejmě předcházela jedna z mých nejoblíbenějších knih od Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby.

Velký Gatsby je jedním z mála filmů, ve kterém je film naprosto stejný jako kniha - když vynecháme pasáže s hudbou a zmodernizované večírky. Je to první věc, za kterou bych ho chtěl vychválit. Tou druhou je pak to, že režisér filmu dokázal příběh ve filmu udělat takový, jaký jsem si ho představoval v knize, jestli mě tedy alespoň trochu chápete. Zkrátka se má fantazie přenesla do filmové podoby přesně taková, jaká byla. Je to ten nejvíce romantický příběh, který jsem kdy četl a viděl.

Nemůžu Vám toho moc říci, ale důležitým faktem je, že celý příběh vypráví budoucí spisovatel Nick Carraway. Zkrátka celý příběh o onom tajemném muži s obrovským srdcem a nevídanou povahou píše od začátku až dokonce. Nejdříve jej píše na papír a poté se psacím strojem, takže uspokojíte své chuťové buňky téměř stoprocentně.

Ačkoli vím, že většina z Vás film na sto procent viděla, stejně ho sem z povinnosti musím vložit a doporučit Vám ho. Vy, kteří jste ho ještě neviděli, si ho MUSÍTE pustit co nejdřív. A pokud je to možné, pak si nejdřív přečtěte knihu.



Stuck in Love

Tento film už tak slavné hodnocení na ČSFD nemá. Nicméně pro nás pisálky je stejně důležitým jako Gatsby, protože se v něm odehrává, myslím si, příjemný příběh rodinky, která, ačkoli je disfunkční, má velké spisovatelské vlohy.

Film je především o lásce, kde každý z členů rodiny prožívá romantické chvíle. Otec dvou dětí je rozvedený spisovatel, který k této činnosti vede i je. A abych byl u tohoto popisu přesný, docela se jim to i vede. Jeho dcera vydává svou první knihu a syn nakonec bude hovořit i se samotným Stephenem Kingem, který jeho knihu ohodnotí jako výbornou.

Takže už ze samotného názvu toto romantické drama doporučuji těm, kteří mají takovéto příběhy rádi. Psaní je tady vidět hodně, za což film hodně chválím, a rozhodně si z něho odnesete nějakou tu motivaci.



Svět podle Garpa
Tento film na rozdíl od knihy rozhodně není tak úplně skvělý. Nicméně hodnocení má skoro stejné jako předchozí film a musím ho doporučit, protože je samozřejmě naprosto celý o spisovateli jménem T.S. Garp, jehož iniciály na začátku jména nic neznamenají. Prostě je to T.S Garp s velkou chutí stát se spisovatelem.

Nevím, jaké žánry bych měl filmu přidělit, ale nejspíš stejné jako knize. Je to romantické drama se střípky komedie. Garpovo maminka se jmenuje Jenny Fieldsová, a Garpa trochu dráždí, že se stala mnohem známější, než byl on. Její kniha se stala pojmem a utvořila skupinu agresivních feministek (alespoň mně se zdály agresivní).

Nicméně i tak se Garpovi podaří napsat pár slušných románů a povídek, díky kterým si mnoho lidí získal, ale také poštval proti sobě – jak už to tak u nás spisovatelů bývá. A právě tím, že si proti sobě mnoho lidí poštval a stal se neoblíbeným, měl mnoho problémů, které naštěstí ustál. Nicméně jeho život skončil tragicky, velice smutně…

Tento film hodně doporučuji. Pokud ale patříte mezi lepší čtenáře, co si troufají i na složitější knihy, pak doporučuji stejnojmennou knihu od Johna Irvinga, která je o mnoho lepší.



Dveře v podlaze

Dveře v podlaze je hodně zvláštní film. Je udělán podle předlohy Johna Irvinga se stejným názvem, a právě proto je možná tak zvláštní. Nicméně já patřím mezi ty, kteří to oceňují, a kterým se to líbí. Zkrátka neopovrhnu, když mladý kluk podvede svého dočasného zaměstnavatele s jeho ženou – je to divné, ale vzrušující.

Každopádně ten „dočasný zaměstnavatel“ je známý spisovatel, který se jen rozhodl nabídnout brigádu mladíku toužícímu po spisovatelské kariéře. Tento mladík pak ale skoro rozvrátí úplně celou rodinu. Byla to chyba, vzít si ho k sobě domů.



Sunset Boulevard
Tento film je, jak můžete zjistit podle obrázku, hodně starý, ale dobrý. Hodnocení naprosto odpovídá kvalitě filmu, tudíž je velké. Musím ho doporučit, protože se v něm opět hodně píše, i když 
v rolích scénáristů.

Gillis je neznámý a nepříliš kvalitní scénárista, který se náhodou při útěku před dluhy dostane do spárů vily, kterou vlastní hvězda němých filmů Norma Desmondová. Němé filmy se už ale netočí a ona upadla do zapomnění, což mělo za následek i její psychické selhání, s jakým se seznámíte při napjatém sledování filmu.

Bohužel film není nadabovaný česky, a tak se musíte smířit s titulky. Myslím si, že tento film rozhodně stojí za zhlédnutí už jenom z důvodu, že je klasikou.



Skvělí chlapi
Povedené drama s výbornou hereckou sestavou, které vás zkrátka naláká na psaní, i kdybyste nechtěli.

Film vypráví příběh usedlého profesora, který kdysi napsal výbornou knihu, ale nyní má problém jakkoli zakončit tu druhou. Tisíce stránek neustále pokračujícího příběhu, který našemu profesorovi začíná lézt na nervy. Nicméně ani další víkend se mu knihu nepodaří dopsat, protože lhářský student James profesorovi způsobí totální životní zvrat. Opustí ho manželka, začne mít problémy s těhotnou milenkou, nemluvě o mrtvém psu, kterého taktéž zabil James, aby profesora zachránil před neústupným kousáním.

Film je ale naprosto příjemný a dostanete si při něm do té správné nálady na psaní. Jde tu hodně vidět psaní na stroji, ale po konečné nehodě s nekonečným strojopisem nakonec profesor přejde k počítači, kde jsou jeho dokumenty v bezpečí.



Pozor na Harryho

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů od Woodyho Allena, který si tu zaslouží být.

Harry Block je spisovatel ve středním věku, který píše výhradně ze svých zkušeností, čímž rozčiluje mnoho lidí kolem sebe. Harry trpí zábranami, je neurotizován, trpí posedlostí sexem, bere prášky a spí s prostitutkami. Jeho největšími problémy jsou ale vztahy s bývalou ženou a bývalou přítelkyní Fay, která si bere jeho nejlepšího přítele Larryho.

Tento příběh je především komedie a člověk si u něj odpočine. Rozhodně film doporučuji.



Osudové setkání

Toto drama vypráví o tajemném starci Williamu Forresterovi, který v minulosti obdržel literární cenu, ale nyní se jen skrývá ve svém bytě v Bronxu, z něhož má výhled na malé basketbalové hřiště, kde hrají černošští mladíci. Jeden z nich je mimořádně nadaný a literárně talentovaný Jamal, který ve starci najde oporu a rozvíjí u něj svůj talent ke psaní. William Forrester na oplátku u chlapce nachází dávno ztracenou radost ze života.

Mně osobně se tento film velice líbil a rozhodně mám v plánu ho vidět ještě mnohokrát. A jestli splnil svůj účel naplnit mě motivací ke psaní? Myslím, že určitě ano.


Doufám, že se Vám tento článek líbil a rozhodně nebude poslední. Snad načerpáte svou motivaci ke psaní, abyste mohli pokračovat v tom, co chcete nejvíc.


4 komentáře:

  1. No, Svět podle Garpa rozhodně není náročné čtivo, je to irvingovsky milá oddechovka. Zato film je teda odpad, a to musím říci i s poukazem na to, že Robina Williamse jinak zbožňuju (ve filmech jako Good Will Hunting nebo Dead Poets society, NÉ Flubber ani Táta v sukni ;))
    http://myinspires.eu/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi oddychové čtivo bych ho rozhodně nezařazoval. Od Irvinga toho mám načteného opravdu hodně, dá se říct že úplně všechno, a dospěl jsem k závěru, že jeho knihy nejsou pro každý den. V každé z nich má alespoň něco o politice a to se prolíná celou knihou. Vzpomeň si třeba na Owena Meanyho. Film je odpad, ale musel jsem ho sem zařadit, jelikož se jedná o film se spisovatelskou tématikou.

      Vymazat
  2. Úplně skvělý článek podle mého gusta. Je spousta typů na filmy, ale "motivační filmy pro spisovatele" jsem ještě upřímně neviděla. Já osobně zbožňuji film Stuck in Love a Velkého Gatsbyho jsem viděla akorát před pár dny. Určitě se plánuji podívat i na ty další, až přijde opět chvíle, kdy bude motivace chybět. Moc děkuji za typy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc rád, že se ti článek líbil. Určitě by ses měla podívat i na první díl tohoto článku, kde je také spousta pěkných filmů se spisovatelskou tématikou.

      Vymazat