neděle 25. října 2015

Jaderná energie a pohodlí

Je skvělé přijít domů, do vyhřívaného bytu, a rozsvítit si. Sednout si, a uvařit pomocí rychlovarné konvice výborný čaj, u kterého čtu mé oblíbené knížky. Elektřina je úžasná věc, a uhlí je málo. To znamená, že žádné uhelné elektrárny brzy nebudou. A čím si budete svítit pak ? Zapálíte si louče předpokládám.

Spoustu lidí je proti atomovým elektrárnám, že prý jsou nebezpečné pro prostředí a znečišťují ho. No nemyslím si že více než uhelné elektrárny, právě naopak. Žádné jedovaté výpary se při běžném provozu do nebes nevypouští, a nenarušují tak ozonovou vrstvu jedovatými látkami. Uhelné elektrárny ale ano, a to denně.

Atomová elektrárna narušuje prostředí jen v katastrofických případech, rovnajících se explozi elektrárny Chernobyl. To se nestává pravidelně, a při dnešní technice bych se toho tolik neobával. Kdežto uhelné elektrárny v běžných případech vypouštějí do prostředí spoustu nečistot, a ohrožují nás daleko více.
  K tomu všemu uhlí dochází, atak už nebude čím plnit kotle. Čím budeme vyrábět elektřinu potom, když ne uranem, plutoniem,...? Odpověď by byla: "Větrné elektrárny, vodní elektrárny, sluneční panely hňupe." Bylo by ale naivní si myslet, že by jsme tímto způsobem vyrobily dostatek elektřiny pro sedm miliard lidí. A já doma nehodlám žít jako ve středověku.

Bůh nám dal poznat jadernou energii k dobrým účelům. Jako první jsme jí využily roku 1945 na sežehnutí zemského povrchu zbraněmi, to je ale špatný účel. Ten dobrý jsou Jaderné elektrárny. Nebojme se jich, a vložme důvěru do techniky. Zanedlouho bude vyvinuta i termonukleární elektrárna, a věděli jste, že při termonukleární explozi se vyzařuje pouze záření rovnající se z detektoru kouře ? Je to neškodné.
  Tyto energie nám zkrátka mohou v mnohém pomoci, a není zapotřebí stavět po světě tolik elektráren. Já si myslím, že s těmito energiemi bude svět nakonec čistější.

Nic víc bych k tomuto tématu asi neřekl. Je to jednoduché. Podporuješ Jadernou energii ? Budeš svítit. Nepodporuješ ? Nesviť si.
  To vzkaz všem zelenáčům světa: Když nechcete mít s technikou tolik společného, žijte tedy v lese, v zimě a ve tmě. Tam si objímejte své stromy a nepleťte se nám do našeho pohodlí.
 

0 komentářů:

Okomentovat