pátek 16. října 2015

Dnešní a dřívější móda, a můj názor.

Co byste řekli, kdyby se lidé oblékali jako dříve, jako třeba v třicátých letech dvacátého století. Má to svoje jedinečné kouzlo, když ženy nosily své slunečníky a princeznovské oblečení, a muži nosily saka a drahé obleky. Toto oblečení si samozřejmě mohli dovolit pouze bohatší lidé, ti chudí pak nosily něco jiného ale i ty do toho můžeme zahrnout.
  Zkrátka móda třicátých let je elegantní. Děti a mládež také nosily svůj specifický, dle mého názoru roztomilý styl oblečení jako kšandy, košile. Narozdíl od dnešní mládeže, kde je trendem nosit volné tepláky, mikiny a nesmyslně velké (rozšklebené) boty.
  Nicméně dnešní módu nemůžu úplně kritizovat, protože se zlepšuje a spěje znovu čím dál tím víc do elegance, samozřejmě jinak střižených oblečení. Rozhodně velký pokrok oproti osmdesátým létům dvacátého století.
  Já osobně oceňuji dívky, které se oblékají do jeansů spíše než do legín a nosí saka, kabáty, košilky a tak dále. Číší z nich taková ta podle mého ušlechtilost a postavení v osobním životě. Když vidím dívku takto se oblékající, rozhodně si povím, že je asi chytrá, rozumná a má rodiče co se o ní starají. Já se také oblékám do košil, sak a kabátů. Přece jenom se pořád snažím vypadat jako dříve, ta doba mě zkrátka fascinuje.
 Ve filmu Velký Gatsby, který rozhodně doporučuji (jako někdo kdo četl hlavně knihu), jsem žasl nad jejich stylem oblékání a účesy. Líbila se mi tam snad úplně každá žena, jen podle toho jak se stylizovala. Myslím si, že by bylo moc příjemné toto vídat i v dnešním světě. Ono se to stejně jednou znovu vrátí.
  Jaký na to máte názor ?

6 komentářů:

  1. Na jednu stranu s tebou musím souhlasit. Móda třicátých let je vážně fascinující. Velký Gatsby je vážně ohromující film a naprosto vše v něm se strhující a fantastické. Ale zase si myslím že by se každý měl oblékat a stylizovat tak jak se cítí. Jako dívka naprosto miluji sukně a vysoké podpatky, ale také mám den kdy se chci cítit pohodlně a tak zvolím jen větší mikinu. Ovšem u mužů je naprosto dokonalé když nosí saka a košile. Mnohem lepší než vytahané tepláky a takový ten "skejťácký" styl. Každopádně jsem ráda že se pořád najdou i v mé věkové kategorii lidé jako jsi ty, kterým to myslí a nenechali se strhnout davem 21. století a potřebou zapadat.. Ale tím už odbočuji k tvému první článku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano to je pravda, každý by se měl oblékat tak jak se cítí, nicméně móda nezahrnuje pouze jeden styl oblečení, každý by si v tom zkrátka našel to svoje. Já jen mluvím o módě třicátých let obecně jako o druhů oblečení, střihů, barev a eleganci té doby. Kdyby nebyla dnešní móda navrhnuta, jistě by jsi ti, co nosí tepláky a mikiny našli něco pro ně i v jiné módě. Nicméně děkuji ti za tvůj komentář, je vkusně napsaný a čtivý, hlavně i pravdivý!

      Vymazat
  2. Dříve byla celkově móda daleko lepší, než je dnes. Když zajdeme ještě dál, tak v nějakém 19. století ženy nosily šaty (kalhoty vůbec, to by byl rozruch!) a každá, i ta nejprostší žena, vypadala elegantně. Mně osobně se dělá špatně, když vidím holky v legínách, úplná chuťovka je to, co se mi stalo letos v Brně: šla asi 50tiledá žena obtloustlého charakteru, narvaná do květovaných legín a v nike botách pro 16tileté. Oklepala jsem se.
    Podle mě by každý měl nosit to, co mu vyhovuje, ale bohužel jsou už mladí dnes "zdegenerovaní" a když neustále poslouchají řeči od svého okolí a vidí média plná podle nich nesmyslné módy, za nějaký čas se jim to vnutí do hlavy jako "standard". Asi nejvíc je smutné, že tahle móda stylu legíny, svetříky, které absolutně nehřejí, vytahaná trička stylu důchodkyň...tohle vše není český výmysl, tím nás krmí ze zahraničí. Česká móda, pokud u nás nějaká je, tak je naprosto zazděná, české výrobky prakticky nenajdete. Když vidím, že legíny nosí už i malá děvčátka od nějakých 6 let a od nějakých 10 let potkáte dívku na ulici zmalovanou jako dětskou prostitutku, vrtím jen hlavou, kam jsme to v našem 21. století dospěli.

    OdpovědětVymazat
  3. Miluji, když kluci nosí saka a košile. Je to roztomilé a zároveň vypadají chytře...

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek o módě, moc pěkné dámské kabátky jsou např. tady: http://taxido.cz/damske-kabaty-a-bundy/

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě zajímavý pohled. Musím se přiznat, že já osobně se o módu v poslední době tolik nezajímám. To je spíš parketa mé ženy. Já se doma spíš starám o to, aby oblečení bylo vůbec kam dávat. V tomto ohledu se mi například osvědčily takové ty stojací věšáky, které mají třeba tady: https://www.emako.cz/textilni-skrinky-a-vesaky-na-koleckach/ To je podle mě vážně super vynález.

    OdpovědětVymazat