sobota 7. listopadu 2015

Spása romantiky a elegance duše (Má povídka) by Samuel Tongel

Gentlemanství je umění mezi muži okouzlit dívku, ohroženým druhem se vyznačující. Muž zahalený v elegantním nádechu stylu života, oblečený jako černá spása romantiky a elegance se přibližuje k dívce, s níž se má setkat. Sníží se a vezme její ruku šetrně za konečky prstů tak, aby si ji mohl přitisknout na své rty. Toto gesto pak sejmulo dívce všechny panovačné pocity do úplného dna, kdy se cítila naprosto oddána budoucím okamžikům, které jí spása elegance a romantiky přinese.
  Restaurace tak tichá, oplývající jemnou hladivou hudbou šimrající stěny našich uší, sleduje lehké a vyrovnané pohyby obou postav přibližujících se ke stolu na rohu místnosti. Svíce tak čerstvá, že na ní byla sotva malá uskupení kapek vosku  -  rozpáleného jako srdce naší spásy a dívky netrpělivé a nervózní z děje nikdy nezažitého  -  seděla pohodlně uprostřed naaranžovaného stolu z tmavého dřeva, který pokrývaly jen slabé paprsky světla.
  Spása elegance a romantiky odebírá dívčinu bílou bundu s huňatým kožíškem na okraji kapuci a ladným pohybem ruky odsouvá židli, aby se mohla usadit pohodlně a věnovat tak plnou pozornost veškerému dění. Dívka je okouzlena, naprosto omráčena z chování toho neznámého muže a je dojatá k slzám štěstí a slzám ze síly nádherné chvíle životní.
  Když se však usadila i spása a sejmula ze sebe její překrásný, elegantní a temný kabát, zvážněla ve svém výraze a zadívala se na dívku pohledem prozíravým ale zároveň příjemným, pohledem jakým by si každá dívka přála, aby se na ni muž díval. Ten pohled vyvolával pocit nejistoty a uvědomění o nadřazenosti postavy tak vychované, tak romantické, a zároveň pocit zájmu o ni, láskyplnosti k jejímu vzhledu a charakteru, kterým ho tak zaujala.
  V zápětí však muž luskl prsty a jeho oči i ústa se usmála na levou stranu k číšníkovi, který v mžiku přinesl číše kvalitního vína s vychlazenou lahví vloženou do nádoby s ledem. A konečně pronesl sametovým hlasem slova, objednávající francouzsky jídlo své a jídlo dívky oblíbené, která zněla jako překrásná kouzla působící rychleji, než únava vleze do spánku. Následně, když číšník odešel splnit si své povinnosti v práci, spása vzala ruku dívky a uchopila jí jemně palcem za hřbet a zbytkem prstů za dlaň. Druhou rukou ji pak pohladila po tváři a dívala se na ni silným vzrušeným pohledem vyjadřujícím nesmírnou radost. Jakoby nikdy nic takového předtím nezažila. Dívka se lehce pousmála a své oči nedokázala odtrhnout od mužových.  Nakonec se pak setkali v explozi citů vedoucí k vášnivému polibku, který byl doplněn o mužovo přidržení si zezadu dívčinu hlavu.
  Jeho hlas zněl tak pohodlně a věty z jeho úst vycházely plynuleji než tekoucí proud vody z kohoutku. Bylo to jedno slovo za druhým, jedno silnější a láskyplnější než to předtím. A pokaždé to byla zrovna ta věta a to slovo, které dívka chtěla slyšet tak moc. O to víc jí pak bušilo srdce plné vášně a její slzy štěstí tekly rozvážně, ale přece.

  Nakonec pak jejich vášně přetékají a rozhodnutí odejít ke spáse domů strávit večer ještě o něco příjemněji se jim stane osudným. Spása si v restauraci nechala její temný kabát a při tom vzrušení z dívky a lásky k ní si to neuvědomovala. Když pak spása – neboli náš muž – s dívkou vyšli na ulici, zahalila je temnota. Spása ji bez svého temného kabátu neudržela v rovnováze a rozplynula se jako minulost ve vzpomínkách. Dívkou projel mrazivý pocit a zamotání hlavy, až se nakonec probudila do tmy svého nudného pokoje. Avšak nechtěla se smířit s osudem denní rutiny bez muže, se kterým se ve spánku setkala. Byl to ale jen sen, který nepřežil tok času.

0 komentářů:

Okomentovat