středa 18. listopadu 2015

Únava

Únava je složitý lidský pocit. Je to signál mozku, který nám dává najevo, že naše tělo vyčerpalo své síly na další aktivity, a že je zapotřebí určitá regenerace za pomoci spánku. Nic na světě nežije ani nefunguje bez nějaké energie, která samozřejmě není nekonečná, a je zapotřebí ji dobíjet a něčím získávat. Neživé věci, například spojené s technikou, energii dostávají pomoci elektřiny přiváděné do zařízení ze zdroje, kdežto živé organismy svou energii dostávají pomocí živin, slunečního záření, tepla a odpočinku.

Bez tohoto pocitu nelze žít vzhledem k tomu, že bychom se zkrátka přepracovali. To ale neznamená, že se tak nemůže stát i s ním. Mnoho lidí tento jev výpadků paměti a citlivosti těla potlačuje psychicky a někdy i tím, že čerpá energii z jiných prostředků. Zkrátka vypijí kafe, nebo nějaký jiný druh energetického nápoje, a svůj pocit únavy tak zeslabí na minimum, aby mohli dále žít bez rizika upadnutí do spánku. Ohrožení je pak takové, že omdlí i bez pocitu únavy, pokud se přepracují, nebo jsou příliš dlouho vzhůru. Stejně tak může dojít k upadnutí do bezvědomí tím, že naše tělo vypoví službu. Toto se stává většinou při tvrdé práci, nebo v posilovnách a při jakémkoli náročném sportovním vypětí.

Co se ale týče spánku a následně ranní únavy, je všude mnoho teorií, které jí odůvodňují. Většina lidí nechápe proč i přesto, že šli spát brzy a ráno nikam vstávat nemuseli, se cítí unavení. Není to totiž jen o tom, abychom naspali co nejvíce hodin, ale o tom, abychom jich naspali tak akorát, tak jak je zdrávo. Pro lidské tělo je zdravé spát 7-9 hodin denně. Když někdo spí méně než tolik, kolik by měl, tak pocit únavy zažívá právě z nedostatku spánku. Naopak když jich někdo naspí mnohem víc, cítí únavu proto, že jeho tělo je přeležené a přespalé. Dále jsou pak lidé, co tvrdí, že spát 4 hodiny denně stačí, a necítí se tak vůbec unavení. Ti pak na vás vytahují, že čím déle spíte, tím více jste unavení, nebo naopak čím méně hodin spíte, tím méně únavy pociťujete. Tyto teorie jsou ale nesmyslné a jde spíše jen o zvyk.

Důležité jak se tedy vyhnout neustále únavě je denní aktivita (jak pracovní, tak i sportovní) a následně dostatečné množství denního spánku tak, aby byl zdravý. A samozřejmě pokud i přes den pocítíme únavu, měli bychom si odpočinout a ničím sami sebe neohrožovat. Dále pak dostatečné množství tekutin (2 litry denně) a teplá i studená jídla během dne. Na závěr bychom se měli pohybovat v teplých prostorách a prostředích našemu tělu přizpůsobených.

Obzvláště pak my spisovatelé máme s únavou obrovský problém. Ale vzhledem k tomu, že psát potřebujeme, je kafe důležitým prostředkem na zbavování potřeby spánku. Takže já osobně přes den sportuji, dostatečně piji, jím co mám a také zdravě spím. Nicméně ani to mi nepomůže vzhledem k tomu, že každý den musím kvůli dojíždění do školy vstávat velice brzo, a tak potřebuji kafe ve škole i po ní. Slyšel jsem, že kafe je nezdravá věc, a že bychom si na ní neměli zvykat. Ale můj názor na všechny rady tohoto typu je negativní. Akorát nás chtějí strašit.


Tak to by bylo k dnešnímu článku, i když možná nudnému (vzhledem k tématu), vše. Spíš jsem dnes jen tolik unavený, že mě napadlo o tak zrádném pocitu napsat. Děkuji, že můj blog pravidelně čtete, a doufám, že se vám článek líbil.


0 komentářů:

Okomentovat