sobota 28. listopadu 2015

Motivační filmy pro spisovatele


Každý spisovatel potřebuje nějakou motivaci ke psaní. Naše chuť psát není nekonečná a někdy zkrátka odejde. Abychom ji znovu pustili do svých srdcí, musíme si najít způsob. A způsobem je pro mnoho lidí nějaký motivační článek, seminář, kniha, nebo i filmy. A právě filmům se chci v tomto článku věnovat.

Měl jsem tvůrčí krizi a nevěděl jsem, co psát. Byl jsem úplně na dně, ale nakonec jsem si našel způsob, jak si chuť ke psaní opět získat. Kniha, kterou momentálně čtu, se jmenuje Svět podle Garpa a je od mého milovaného Johna Irvinga. Ano ještě jsem se přes ni nedostal, možná proto, že si ji šetřím. Ta kniha je totiž naprosto celá o spisovateli a jeho životě, navíc je opravdu romantická a dokáže vás dostat i do dobrodružných scén, a co víc bych si já přál, než tohle.

Nicméně to, co nyní píšu, není doporučení na knihy, ale na filmy. Má tvůrčí krize způsobila i to, že jsem neměl vůbec žádnou chuť ke čtení. Stále jsem měl pocit, že mě bolí oči a že nic nezvládnu. Tak jsem se tedy rozhodl, že si vyhledám nějaké filmy na téma tvůrčí psaní. Budete se divit, ale je jich opravdu málo, nebo spíš málo dobrých. Samozřejmě, že jsem je hledal jediným možným, nejlepším způsobem, a sice přes vyhledávač Google. Také jsem si na Youtube pouštěl videa, kde doporučovali filmy o spisovatelích, a nakonec jsem si udělal perfektní sbírku filmů, týkající se psaní. Nebudu zde zmiňovat úplně všechny, ale valnou většinu ano.

Také bych chtěl předem podotknout, že budu psát výhradně ze své paměti. A jelikož jsem takových filmů za poslední dobu zhlédl nejméně deset, nepamatuji si jména postav. Zkrátka budu se snažit vás pouze navnadit na filmy, které mi doopravdy moc pomohly, a to stručně. Tak snad můžeme začít.

Words(Slova)

Začnu filmem, se kterým jsem začal také já. Byl to můj první film na téma spisovatelství a rozhodně mě nezklamal. Hned po jeho zhlédnutí jsem začal psát tak moc, až se ze mě kouřilo.

Odehrávají se zde tři příběhy a jsou seřazeny stupňovitě. Ten nejhlavnější a nejreálnější příběh je příběh o spisovateli, který přednáší svojí knihu v nějakém divadle spousty lidem. Během přednášení si ho všímá docela pěkná mladá dívka, která si ho nakonec odchytne na každé pauze, aby ho mohla jakkoli svést.

Ta kniha, kterou přednáší, je o mladém spisovateli, který se svou ženou konečně žije život svých snů. Je chvíli šťastný, ale pak nastane tvůrčí krize a problémy s nakladatelem. Ze zoufalosti tak on i jeho žena odjedou do Paříže na dovolenou, aby zde pochytil nějaký nápad. Koupí si tam brašnu z antikvariátu, byla to taška pro spisovatele. Později v ní mladý spisovatel najde nikdy nevydaný rukopis, a ze zoufalosti ho přepíše a dá nakladateli. Nakonec se díky ní proslaví, ale pravý autor knihy se záhy objeví a rozhodne se dělat potíže.

A ten autor ve svém rukopisu popisoval svůj smutný život za války ve Francii. Setkal se tam s nádhernou dívkou, se kterou měl později dítě. Jenže dítě jim umřelo a dívka to neunesla, a tak odjela ke své matce na vesnici. Tyto hrozné situace nakonec dotlačily autora k sepsání dokonalého romantického příběhu.

Vše ve filmu se prolíná a tvoří to opravdu nádherný celek, který všem rozhodně doporučuji. Naleznete zde klasické psaní na papír, na psacím stroji i na počítači. Od všeho je tam kousek a není možné, abyste po něm něco nesepsaly i vy.


Misery

Hned druhý film, po které jsem sáhl, byl film podle knižní předlohy od Stephena Kinga. Jeho knihy jsou opravdovou lahůdkou pro milovníky hororů a mrazivých příběhů, a ani já jim neodolám. Samozřejmě kniha a film, které mě od tohoto spisovatele nejvíce zaujali, byla Zelená míle.

Zpět ale k Misery. Příběh je o úspěšném spisovateli píšícím o své dceři. Jeho knihy o Misery byli trhákem a milovala je spousta lidí. Pokaždé, když měl něco napsat, jel na hory, na své oblíbené místo. Byla to překrásná roubenka, moderně zařízená a s příjemnou atmosférou (tak, jak chci jednou já).

Když svou knihu dopíše, chystá se odjet. Nějak mu ale nedošlo, že blížící se bouře mu může způsobit značné problémy. Když sjížděl po té úzké cestě zpět do města, sněžilo tak intenzivně, že nakonec skončil i s autem na střeše v lese pod ním. Vysvobodila ho žena, která se zdá být nejideálnějším zachráncem. Byla to jeho „fanynka číslo 1“. Nicméně tahle fanynka trpěla velkou psychickou poruchou, a když se dozvěděla, že Misery v jeho nové knize zemřela, donutí ho přepsat ji, a to pěkně násilně.  


Ghost writer(Muž ve stínu)

Tento film je především politický a nekladl jsem mu velké šance. Nicméně doopravdy mě překvapil, protože mě neskutečně bavil a bylo zde opět vše, co má. Psaní, akce, láska a zvraty.

Je o spisovateli, který přijme nabídku psát pro významnou politickou osobu. On se do toho ale tolik zamotá, že nakonec přestane rozeznávat zlé od dobrého a lež od pravdy. Zkrátka on nebyl člověkem, který by zvládl unést těžkou pravdu, co se týká politiky. Příběh proto tedy skončí tragicky.


Barton Fink

Tento film na mě působil hodně zvláštním dojmem. Nevěděl jsem, co si o něm mám myslet. Navnadil chuť ke psaní, ale jen z části. Více působil depresivně a prostředí, do kterého byl zahrnutý celý, také nepůsobilo příliš přátelsky.

Barton Fink je scénárista, který je úspěšný ve svém městě, ve svém divadle. Nicméně peníze a jeho přítel ho dotlačili k přijmutí nabídky psát pro Hollywoodské filmy. Hotel, ve kterém ho ubytovali, byl v mnoha směrech zvláštní a rozhodně se nehodil pro spisovatele, kteří mají psát vrcholné dílo. K tomu všemu Barton Fink dostane úkol napsat scénář k zápasnickému filmu, což je téma, které se rozhodně netýká jeho mysli a fantazie. Nevěděl proto, co má tedy psát.

Později se u Bartona Finka objeví opravdová tvůrčí krize, do které se připlete obtloustlý muž, který ve svém pokoji dělá obrovský rámus. Nebyl to ale jen tak ledajaký muž, ale hledaný muž. Nakonec Bartonu Finkovi způsobí velké psychické problémy.


Limitless(Všemocný)

Tento film je nádherně zpracovaný. Má skvělý příběh, herecké obsazení, scénky i hudbu. Byl to opět jeden z filmů, z jejichž atmosféry jsem čerpal další dny.

Film je o mladém spisovateli, který značně ujížděl na drogách. Každý den se snažil cokoliv napsat, ale nešlo mu to, takže žil z peněz své přítelkyně, která od něho ale hned záhy odešla. Později se setká se svým bývalým švagrem, který mu nalhal, že pracuje pro farmaceutický průmysl a že teď pracují na droze, která má umožnit používat člověku nejen 20% svého mozku. Švagr mu jeden prášek na setkání dá, a naše hlavní postava na nich začne být závislá, protože s nimi je všemocná. Zaplete se proto do problémů, ale vše nakonec skončí až příliš dobře!


Midnight in Paris(Půlnoc v Paříži)

Opravdu jsem vděčný, že jsem na tento film narazil. Konečně je to totiž film, který na rozdíl od těch předchozích obsahuje spoustu humoru a příjemné atmosféry.

Je o spisovateli, co se svou přítelkyní odjede do Paříže získat inspiraci. Setkají se tam ale se starými známými, se kterými se naše hlavní postava příliš nemusí, a tak je po většinu času sama a prochází se noční Paříží, mezitím co ostatní se baví někde na večírku.

Při jedné vycházce se mírně opilý zastaví u jednoho kostela, který hned odbije půlnoc. Po tom, co jí obije, přijíždí staré auto ze třicátých let dvacátého století a odváží naší hlavní postavu na večírek, kde se setká se všemi významnými postavami tohoto století. Setká se tam se Scottem Fitzgeraldem, Ernestem Hemingwayem, Pablem Picasem a mnoho dalšími. Aby toho nebylo málo, zamiluje se tam nakonec do dívky, kterou Pablo Picaso zrovna maloval.

Hlavní postavu mají nakonec všichni za blázna, ale jeho mysl je silná a sebevědomá, a tak se rozhodne je naprosto ignorovat. Zbytek už vám říci nemohu, protože bych se svojí ukecaností prozradil příliš mnoho.


Ruby Sparks

A máme tu poslední film, který zde zmíním. Jedná se opět o moderní film s příjemnou komickou ale i dramatickou atmosférou.

Je o velmi mladém spisovateli, který ve svém věku dokázal mnohem víc, než jiní v pokročilém stádiu života. Napsal nádherné knihy, ale jak už to bývá, i on se setkal s krizí a nevěděl, co psát. Jednou se mu ale zdá sen, ve kterém vidí dívku, jenž je pro něho úplný ideál holky. Začne o ní tedy psát.


A tím psaním a sílou mysli nakonec dívku stvoří. Byla pravá a objevila se v jeho domě. Jaké to je žít s něčím, co jste sami vytvořili?

15 komentářů:

  1. Já zatím viděla skutečně jen Půlnoc v Paříži a to ještě ne celou. Ale líbilo se mi to. O tom žádná. :) Ovšem neměla jsem ani tucha, že existuje tolik "spisovatelských filmů". Článek si ukládám a ještě se k němu několikrát vrátím, abych se mohla na každý z nich postupně podívat při dlouhých zimních večerech. :) Díky za tipy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že článek plní účel. Určitě přidám i druhý díl. Česko nemá skoro žádné takové články, a proto jsem měl problém něco nalézt i já.

      Vymazat
  2. Ahoj, díky za filmové tipy :-) Určitě doporučuji i článek na knihy vyvolávající podobnou atmosféru a jednoznačně hlasuji - cokoli Murakamiho :D (počínaje Sputnik Sweatheart až po IQ84). Kdykoli čtu (opravdu) cokoli od něj, mám okamžitě chuť zavřít se na půdě nebo v málo navštěvovaném jazzbaru a psát, psát, psát... :-)
    http://myinspires.eu/cs/

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý zoznam filmov! Už som nejaké nové hľadala a práve tieto prišli pod "ránu". Taktiež sa snažím písať ale ako som už jedno väčšie dielo dopísala, moja múza akoby odišla at eraz je to s písaním strašné :/ proste to nejde tak ako predtým....
    Cením originalitu článku, pretože som ešte také niečo nevidela :D
    Vii z http://with-love-vii.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem rád, že jsem ti pomohl a děkuji za pochvalu. Přeji ti hodně štěstí ve tvé vlastní tvorbě :)

      Vymazat
  4. hihi... Ghost writer - "film, od kterého jsem moc nečekal" vzhledem k tomu, že ho natočil dle preciznosti práce absolutně nejlepší filmový režisér, asi by bylo na místě něco čekat :-) Ke psaní podle mě patří i všeobecný přehled alespoň v příbuzných uměleckých oborech.

    OdpovědětVymazat
  5. Za tento článok ti veľmi ďakujem! Asi pred dvomi mesiacmi som si tiež hľadal filmy o spisovateľoch, no videl som ich len veľmi málo a tvoje doporučenia si istotne zaradím do zoznamu. Z tých, na ktoré odkazuješ, som mal dočinenia iba s Muž v tieni a Polnoc v Paríži, ktorý je pre svoju atmosféru jeden z mojich najobľúbenejších filmov vôbec.

    OdpovědětVymazat
  6. Všemocný je super film! A děkuju za tipy, na filmy určitě mrknu. Tvůrčí krize mě potkává často, protože píšu v praci i ve volnem case a nekdy se citim fakt vyzdimana a bez napadu.

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek, díky za inspiraci...

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych ještě dodala "Purple Violets", skvělej snímek :)

    OdpovědětVymazat